Ze Smetanových sadů zmizela populární datumovka – Karlovarská občanská alternativa

Ze Smetanových sadů zmizela populární datumovka

Oblíbené a atraktivní květinové datum zmizelo ze Smetanových sadů. Objevil se tu ale nový nápis „Měj krásný den“ jako předzvěst překvapivé změny, kterou slibuje organizace Lázeňské lesy a parky. Zrušení datumovky kritizovali na včerejším jednání zastupitelstva někteří politici, vedení města slíbilo, že pokud se změna neosvědčí, datum se do sadů opět vrátí.

„Když jsem datumovku viděl, vždy mě to zahřálo u srdce a těšilo mě, že se u toho fotí turisté. Fotili se zde i lidé, kteří měli právě významné výročí. Když jsem se dozvěděl, že už je tam nápis, nechtěl jsem tomu příliš věřit a chtěl jsem to raději vidět na vlastní oči, aby mi zase někdo, jako tomu bylo v případě instalace sochy Lenina na Linhartu, neřekl, že to neexistovalo. Ten nápis je v češtině. Nápadu tak trochu něco chybí. A pokud jde o samotný nápis, přemýšlejte vy, kteří umíte česky, opravdu se to takto v češtině říká zcela běžně? To je totiž typický anglicismus. Kdyby to bylo správně česky, tak tam je napsáno Přeji vám krásný den,“ kritizoval změnu také bývalý zastupitel za KOA, karlovarský historik Jiří Klsák. Dodal, že nápis není ani řádně vidět.

Máme se tedy určitě nač těšit, protože ředitel Lázeňských lesů a parků Dvořák změnu zdůvodňuje slovy „v dnešní době, kdy má každý mobilní telefon nebo chytré hodinky, datumovka nedává smysl.“ Mají prý v úmyslu ve Smetanových sadech provést zahradní výsadbu, která bude ladit s dobou a lidi osloví. Bude to tedy určitě něco atraktivního a adekvátního době mobilních telefonů a chytrých hodinek, v níž žijeme…

Foto: Jana Kopecká / Deník