Report ze 4. jednání ZM Karlovy Vary 5. 9. 2024 – Karlovarská občanská alternativa

Report ze 4. jednání ZM Karlovy Vary 5. 9. 2024

Čekali byste, že zastupitelstvo začátkem září se bude jakožto vrchol okurkové sezóny ještě odehrávat v poklidném prázdninovém duchu? Podle programu to tak (až na avizované kosmetické změny v radě) vypadalo. Ale realita byla jiná. Hodně jiná. Čtěte níže.

1️⃣ Začněme výše zmíněnými změnami. O Babišem nařízeném konci koalice jsme už věděli, nejednalo se tedy o nic překvapivého. Rozvázání spolupráce ale evidentně zásadně nehoří, a tak koalice na stávajícím půdorysu pojede ještě několik měsíců. K úterní půlnoci rezignoval obviněný uvolněný radní Petr Bursík. Ten byl v radě dočasně nahrazen Viktorem Linhartem (Spolu/ODS), který bude v radě působit jako neuvolněný. Všechny gesce radního Bursíka si rozdělila paní primátorka s náměstky. Až koalice definitivně skončí, bude se vše rozdělovat znovu. Tedy možná, jestli to po krajských volbách stále bude potřeba.

2️⃣ K velkému překvapení minimálně části přítomných nebyla schválena doplňující změna územního plánu týkající se bývalé porcelánky ve Staré Roli, zdánlivě zcela formální krok rozhodující o využití území. Hlasování způsobilo až roztomilý chaos a řadu tázavých pohledů napříč koalicí. Schvalovaný materiál byl pro laiky nepochybně poměrně složitý a o tom, co způsobilo v řadách obvykle strojově hlasující koalice tak nebývalý nárůst samostatně rozhodujících expertů a expertek na územní plánování můžeme jen spekulovat. 🙂

3️⃣ A teď už pojďme k tomu nejzásadnějšímu. Na úterním zastupitelstvu totiž měly proběhnout prezentace vizí zájemců o Alžbětiny lázně (developerská společnost JTH společně s Hilton Hotels & Resorts a Grandhotel Pupp s vlastníkem v podobě investiční skupiny Creditas), které by naznačily více o budoucím osudu této památkově hodnotné budovy a posledního městem vlastněného lázeňského provozu. Do programu ZM je sice vedení jaksi zapomnělo uvést, i přesto na ně došlo. Tento bod byl kvůli očekávané vášnivé diskusi vložen až na samý konec jednání. A to, co se na místě odehrálo, zpracovávám doteď.

První na řadě bylo JTH. Zástupkyně firmy předvedly velmi obecnou a na první pohled nepříliš připravenou prezentaci, z které jsme se všeho všudy dozvěděli, že JTH staví bytovky, obchoďáky a sklady; a také jeden (podle mě) nepříliš hezký Hilton v Chorvatsku. Lázně chtějí koupit, přistavět hotelovou část a poté předat Hiltonu. Od zástupkyně Hiltonu jsme se následně získali (už podruhé stejnou) informaci, že Hilton je velká a skvělá značka a provozuje ve světě hotely. Od dvou prezentací skoro na hodinu jsem čekal o hodně víc, ale budiž. Poté vystoupil ředitel Puppu Jindřich Krausz.
Prezentace byla také relativně obecná, ale působila mnohem kultivovaněji a méně megalomansky, byla z ní cítit znalost lokálního kontextu a alespoň určitý respekt k historii. Pupp by lázně chtěl také koupit, ale hotelové kapacity nepotřebuje, zaměřil by se pouze na lázeňské služby po vzoru světově úspěšných lázní, včetně venkovního koupání, jaké známe například z Budapešti. Pro pořádek opakuji, že my v Karlovarská občanská alternativa bychom lázně rádi neprodávali vůbec. Za sebe říkám, že ze dvou takto představených vizí byla ta od Puppu sympatičtější.

Následně došlo na diskuzi, do které se po trefné otázce Oldřich Vastl (STAN) na chátrající teplické lázně v majetku JTH zástupkyně firmy nepříjemně zamotala. Žehrání na “zlé památkáře”, kteří dodnes JTH brání lázně zachránit (když – světe div se – zakázali developerům na památku v centru nastavět další patro!), jsem už také nevydržel a šel se zeptat, co by tedy firma dělala, kdyby památkáři nedovolili hotelovou přístavbu v KV, což se klidně může stát. A v tom se zjevil na scéně on. Z hlubin devadesátek se vynořil Jaroslav Třešňák, muž s image Iva Rittiga, sponzor kampaně Miloše Zemana, chodící definice výrazu “kontroverzní podnikatel” – majitel JTH. A vyložil na stůl všechny karty. Během pár vět bylo zjevné, že respekt k dědictví Karlových Varů se nekoná, protože tady jde prostě a jednoduše o prachy. Měli bychom být vděční, že Hilton do Varů vůbec chce, a hlavně se v tom moc nerýpat. Pana Třešňáka jsem si hned po tomto výstupu projel Googlem. Působivé. Zkuste to taky.

Došlo ještě k několika vystoupením zástupců veřejnosti o potřebě zachovat v lázních stávající provoz, tedy s “lidovými” lázeňskými a lékařskými službami pro širokou (a hlavně karlovarskou) veřejnost. To by si přála asi většina z nás. Ale zároveň je třeba zopakovat, že v současné podobě jsou Alžbětiny lázně chátrající černou dírou na peníze, kterou nelze s ohledem na stav městské pokladny dlouhodobě finančně udržet. Musíme je zachránit a řešení je potřeba najít. Byla by stále možná koncese jako v roce 2018? Má už vedení města jasno a jen se bojí říkat pravdu nahlas? Nevíme. Hledání bude pokračovat na mimořádném zastupitelstvu 8. října 2024. A o panu Třešňákovi asi ještě hodně uslyšíme.

4️⃣ Říkáte si, že tohle už je na jedno zastupitelstvo dost? To si říkali asi i postupně odcházející koaliční zastupitelé, kteří nejsou na tak dlouhá jednání zvyklí. Přesto zbýval ještě jeden bod, a sice prezentace postupu příprav revitalizace veřejného prostoru kolem Vřídelní kolonády a kolonády samotné. Prezentaci k mému překvapení ovšem neobstaral ředitel KAM, tedy PO odpovědné za péči o veřejný prostor a architektonickou kvalitu veřejných staveb, nýbrž ředitel SPLZaK pan Benedikt. Opět se ukázalo, že Benedikt, politický nominant ANO, bývalý “krizový manažer” Alžbětiných lázní i v novém působišti pokračuje v naprosto netransparentním jednání a překračování kompetencí. Zadává z ruky projektové práce svým známým a zjevně ignoruje zastupitelstvem schválenou studii. Salámovou metodou realizuje zcela nekoncepční kroky v budově, kterou sám ještě nedávno jako jeden z aktivistů organizujících referendum chtěl nechat zbourat. Za statisíce. V návaznosti na chaotické a nekompetentní jednání pana ředitele jsem vyzval vedení města, aby si udělalo pořádek v tom, kdo vlastně o tak významném místě rozhoduje. Vřídlo, potažmo jeho kolonáda a okolí, jsou srdcem našeho města. Jejich podoba by měla být světová a pracovat na ní musí ti nejlepší odborníci. Ty má koordinovat organizace k tomu zřízená, a zastupitelstvo města rozhoduje. Pan ředitel SPLZaK má zajišťovat, aby na kolonádách tekla voda a bylo zameteno.

A to je protentokrát skutečně vše. Pokud se zajímáte o osud Alžbětiných lázní, udělejte si 8. října (avizovaně v odpoledních hodinách) čas na monotematické mimořádné zastupitelstvo. Další řádné jednání se pak bude konat 5. listopadu.

Adam Klsák